Wil je een nieuw tuinhuis kopen? Dan ben je vast druk op internet op zoek naar inspiratie. Het kiezen van het juiste tuinhuis is namelijk helemaal niet zo eenvoudig. Er zijn ontzettend veel keuzes die je moet maken. Wat voor soort tuinhuis wil je? Hoe moet het eruit zien? Welke materialen wil je gebruiken? Noem ze maar op.
Omdat het niet gek is door de bomen het tuinhuis niet meer te zien, heeft de Tuinhuizenspecialist een keuzehulp voor je gemaakt. Volg onze vragen, beantwoord ze, en ontdek zo welk tuinhuis jij eigenlijk zoekt. Doe je mee?
Dit artikel in 30 seconden
- Ben je op zoek naar het perfecte tuinhuis? Dan kun je door de bomen het tuinhuis niet meer zien. Verfijn je zoektocht door te filteren. Waar ben je precies naar op zoek, wat is je visie? Met de keuzehulp van de Tuinhuizenspecialist maak je een goed begin van jouw tuinhuizenavontuur.
- Stel jezelf de eerste vraag: hoe groot wordt je tuinhuis? En wordt het wel een tuinhuis, of ben je op zoek naar een overkapping of garage?
- Sta dan stil bij het verschil tussen een blokhut of een tuinhuis. Welke style ben je naar op zoek?
- Een blokhut is stevig, duurzaam en karakteristiek. Ze zijn vaak duurder dan tuinhuizen, maar gaan ook langer mee. Je herkent een blokhut aan in elkaar grijpende houten balken, die in een hoekverbinding op elkaar gestapeld zijn. Daardoor steken ze vaak een beetje uit.
- Een tuinhuis ziet er vaak moderner uit dan een blokhut. Ze zijn meestal gemaakt van dunnere houten panelen of planken die tegen een frame worden bevestigd.
- Houten tuinhuizen zijn bij ons te verkrijgen in de volgende verschillende houtsoorten:
- Douglashout
- Red Class hout (Red Class Wood)
- Vurenhout
- Met hogedruk geïmpregneerd
- Dompel geïmpregneerd
- Geverfd
- Onbehandeld
- Geverfd
- Dompel geïmpregneerd
- Met hogedruk geïmpregneerd
- Je kunt ook een metalen tuinhuis, of kunststof tuinhuis kopen.
- Wil je een geïmpregneerd tuinhuis? Dan wordt er een beschermend middel diep in het hout aangebracht. Een geïmpregneerd tuinhuis is beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan vocht, schimmel, rot en insecten.
- Heb je het materiaal gekozen? Dan is het tijd voor de dakvorm. Je kunt kiezen uit een:
- Kapschuur
- Plat dak
- Puntdak
- Zadeldak
- Wil je zelf jouw tuinhuis ontwerpen? Dit doe je heel eenvoudig met de 3D configurator van de Tuinhuizenspecialist. Zet jouw droom tuinhuis in elkaar, sla het ontwerp op en ontvang een vrijblijvende offerte.
- Liever eerst langskomen en je laten inspireren? Je vindt onze tuinhuizen showrooms hier: Zevenaar, Industriestraat 12, 6905 DH & Capelle aan den IJssel, Klaverbaan 142A, 2908 KD
Stap 1: Zoek je een blokhut, of een tuinhuis?
Ook de vraag of je een blokhut of tuinhuis zoekt, zal je al ontzettend helpen. Een tuinhuis en een blokhut lijken namelijk erg veel op elkaar, mijn hebben grote verschillen. Die leggen we je hieronder uit.
Een stevige en duurzame blokhut
Blokhutten zijn typisch gemaakt van dikkere, in elkaar grijpende houten balken. Ze hebben daarom een robuuste structuur. Het zichtbare hout geeft een grovere bouwstijl, waardoor het beter bij een natuurlijke omgeving past dan een modern tuinhuis. De massieve balken of stammen van een blokhut worden in een hoekverbinding op elkaar gestapeld. Ze steken daardoor vaak een beetje uit, heel karakteristiek en opvallend. Tegenwoordig zijn er blokhutten waarbij je deze verbindingen kunt afdekken. Dat zorgt voor een strakkere look.
Het moderne, stijlvolle tuinhuis
In tegenstelling tot de blokhut, is een tuinhuis meestal gemaakt van dunnere houten panelen of planken. Deze worden tegen een frame bevestigd. De constructie is daarom lichter en de opbouw eenvoudiger. Het hout is dunner, waardoor het tuinhuis ook minder goed geïsoleerd is dan een blokhut. De strakke houten planken geven daarentegen wel vaak een moderner uiterlijk, al gaan ze ook minder lang mee dan de houten balken van een blokhut. Ze zijn dus iets minder duurzaam.
Waarom zou ik dan kiezen voor een tuinhuis?
Het hout van een blokhut is duurzamer, steviger en gaat langer mee. Maar daar betaal je ook meer voor. De overweging is daarom niet moeilijk om te maken. Zoek je een stevige, duurzame blokhut als gastenverblijf, vakantiehuis of voor extra opbergruimte? Of wil je een modern tuinhuis voor de jacuzzi, of om ‘s zomers een wijntje te drinken? En de belangrijkste vraag is misschien wel: wat is je budget?
Stap 2: Welk materiaal tuinhuis kies je?
Stel, je kiest voor een tuinhuis. Dan is het tijd om de volgende keuze te maken: welk materiaal zoek je? Houten tuinhuizen zijn in allerlei soorten te verkrijgen. Je kunt ook plastic of kunststof tuinhuizen krijgen. Wist je dat er ook metalen tuinhuisjes bestaan? De houten varianten zijn wel het populairst, duurzaamst en smaakvolst. Voordeel van een kunststof tuinhuis is natuurlijk dat je het niet hoeft te beitsen of schilderen.
Als je voor een houten tuinhuis kiest, kun je kiezen uit:
- Douglashout
- Red Class hout
- Vurenhout
Een tuinhuis van Douglashout
Douglashout is een populaire houtsoort voor tuinhuizen. Het is duurzaam, ziet er mooi uit en komt van de Douglasspar. Deze spar groeit voornamelijk in Noordwest-Europa en Noord-Amerika.
Douglashout staat bekend om zijn kracht en duurzaamheid. Het is een hardere naaldhoutsoort en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het zonder behandeling 10 tot 15 jaar meegaat in een buitenomgeving. Laat je het hout goed behandelen? Dan gaat het vanzelfsprekend langer mee.
Tuinhuizen van Douglashout zijn erg mooi. Ze kunnen gemakkelijk geverfd worden en zijn daarom te verkrijgen in allerlei kleuren, van wit tot roestzwart. Ze stralen een moderne en luxe uitstraling uit, die ideaal past bij een huis met dezelfde uitstraling.
Een tuinhuis van Red Class hout
Red Class hout, ofwel Red Class Wood, is in feite een gemodificeerd naaldhout. Het wordt vaak van vurenhout gemaakt dat bewerkt en behandeld is. Het bijzondere aan Red Class hout is dat het kunstmatig is geïmpregneerd om het beter bestand te maken tegen:
- Vocht
- Schimmel
- Rot
Daarom is Red Class hout met name geschikt voor bouwprojecten buiten.
Red Class hout wordt veel vergeleken met Douglashout, terwijl het een ander type hout is. Toch hebben ze dezelfde uitstraling en sterkte. Red Class hout is daarbij goedkoper dan Douglashout, dus wordt vaak gekozen als alternatief.
Tuinhuizen van vurenhout
Als je voor een tuinhuis van vurenhout kiest, zul je moeten kiezen tussen vier versies:
- Vurenhout met hogedruk geïmpregneerd
- Vurenhout dompel geïmpregneerd
- Geverfd vurenhout
- Onbehandeld vurenhout
Om deze categorieën te begrijpen, is het belangrijk eerst te weten wat geïmpregneerd inhoudt.
Wat is impregneren van hout?
Het impregneren van hout is een proces waarbij een beschermend middel diep in het hout wordt ingebracht. Dit middel maakt het hout beter bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, schimmel, insecten en rot. Geïmpregneerde tuinhuizen hebben een langere levensduur dan onbehandelde tuinhuizen.
Het impregneren van hout heeft echter ook nadelen. Het is niet altijd even milieuvriendelijk en verandert de uitstraling van het hout. De natuurlijke kleur verandert en krijgt soms een groen, of geelachtig tintje. Dit tintje kan na verloop van tijd verminderen, maar toch beïnvloedt het soms de keuze van de koper. Soms kiezen mensen liever voor een onbehandeld tuinhuis dan een geïmpregneerd tuinhuis.
Hogedruk geïmpregneerd tuinhuis en dompel geïmpregneerde tuinhuizen
Kies je voor vurenhout dat is geïmpregneerd? Dan krijg je ofwel hout dat via hogedruk is geïmpregneerd, of ondergedompeld hout. Bij het eerste proces wordt het vurenhout in een vacuümdrukketel geplaatst en onder hoge druk geïmpregneerd. Bij het dompelproces wordt het hout kort ondergedompeld in een bad met impregneervloeistof.
Geverfd en onbehandeld vurenhout
Wil je liever een milieuvriendelijker materiaal voor je houten tuinhuis? Dan kun je ervoor kiezen om je tuinhuis te verven, of onbehandeld te laten.
Geverfd vurenhout heeft een beschermende laag en kan ik allerlei gewenste kleuren worden afgewerkt. De verflaag vermindert echter wel na verloop van tijd, of bladdert misschien zelfs af. Daarom zul je het om de zoveel jaar moeten vernieuwen.
Onbehandeld vurenhout heeft een natuurlijke uitstraling, is hartstikke milieuvriendelijk en ook nog eens goedkoop. Het is alleen wel een stuk kwetsbaarder voor weersinvloeden dan geïmpregneerd of geverfd vurenhout, waardoor het sneller kan gaan rotten, kromtrekken of barsten.
Stap 3: De dakvorm van je houten tuinhuis
Nu je weet welk materiaal tuinhuis je wilt, is het tijd om naar de dakvorm te kijken. Je kunt kiezen uit:
- Kapschuur
- Plat dak
- Puntdak
- Zadeldak
Een kapschuur is een open schuur of tuinhuis met een asymmetrisch dak. Eén zijde van het dak loopt langer door dan de ander. Dit type tuinhuis straalt iets landelijks uit, wat het populair maakt voor buitenruimtes. Een kapschuur is een praktische en decoratieve toevoeging aan de tuin.
Verreweg de meeste tuinhuizen hebben echter een plat dak. Een nieuwe trend voor platte daken op tuinhuizen is om te kiezen voor sedumdaken. Deze groene daken bestaan uit bepaalde vetplantjes, mossen en andere groene plantjes die milieuvriendelijk zijn en goed voor insecten en natuurlijke isolatie.
Dan zijn er ook tuinhuizen met een puntdak. Zo heb je bijvoorbeeld de achtkantige tuinhuizen van Lugarde, die een klassieke en karakteristieke uitstraling met zich meebrengen.
Stap 4a: Stel zelf je schuur of tuinhuis samen met de Tuinhuizenspecialist!
Wil je zelf je Douglas houten tuinhuis ontwerpen? Doe dit dan met de 3D configurator van de Tuinhuizenspecialist. Kies je type bouwwerk, de afmetingen, wanden en sla je ontwerp op. Het mooiste van alles? Naderhand ontvang je van een vrijblijvende offerte van onze tuinhuizen specialisten.
Directe transparantie, een duidelijk design en snelle levering. De Tuinhuizenspecialist levert en monteert door heel Nederland en België, vanuit onze vestiging in Zevenaar, Gelderland. Bouw je eigen tuinhuis of overkapping vandaag nog en laat je tuinhuis plaatsen door ervaren specialisten.
Stap 4b: Kom langs in onze showroom
Liever inspiratie opdoen in onze showroom, of direct je droom tuinhuis kopen? De Tuinhuizenspecialist heeft twee showrooms:
- Industriestraat 12, 6905 DH, Zevenaar
- Klaverbaan 142A 2908 KD, Capelle aan den IJssel
Wandel in de showroom tussen de tuinhuizen en ontdek welk tuinhuis het beste bij je past. Wil je een kindvriendelijk tuinhuis, of liever eentje met glazen wanden? Je vindt het juiste tuinhuis bij de Tuinhuizenspecialist. Kom daarom direct even langs en laat je inspireren.
Veelgestelde vragen
Heeft een tuinhuis een stevige fundering nodig?
Een tuinhuis heeft een stevige fundering nodig. Dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt verzakkingen of scheuren in de constructie. Het beschermt ook tegen vochtproblemen en verlengt de levensduur van je tuinhuis.
Hoe groot mag een tuinhuisje zijn zonder vergunning?
De maximale grootte van een tuinhuisje dat je zonder vergunning mag bouwen, hangt af van landelijke en lokale regels in Nederland. Wil je meer weten? In dit blogbericht ontdek je alles over vergunningen voor tuinhuizen>
Welke houten tuinhuisjes zijn het beste?
Er is niet één tuinhuis het beste. De vraag is wat je exact zoekt. Wil je graag een tuinhuis voor extra opslagruimte, of wordt het recreatief gebruikt? Om erachter te komen welk tuinhuis je exact wilt, maak je gebruik van de keuzehulp van de Tuinhuizenspecialist.