Kennisbank

Wat is nou het beste hout voor je tuinhuis

Blogafbeelding tuinhuizenspecialist

Wil je graag een tuinhuis in de tuin? Dan krijg je te maken met verschillende soorten houten tuinhuizen. Zo’n houten schuurtje, overkapping of blokhut geeft je hele tuin een andere sfeer. Maar wat is het beste hout voor je tuinhuis? Dát hangt van een boel factoren af. 

Want … Wil je graag een tuinhuis dat authentiek lijkt, of liever modern en strak in de beits? Houd je van lichtbruin, donkerbruin, vergrijsd hout of misschien zelfs rood? Alle soorten hout hebben zo hun eigen uitdagingen en voordelen. Maar welke houtsoort is de beste houtsoort voor jouw tuinhuis?

In dit blogbericht ontdek je alles over verschillende soorten hout die de Tuinhuizenspecialist aanbiedt. Van Douglas tot Vurenhout, van geïmpregneerd tot onbehandeld. Je krijgt inzicht in de beste opties, afhankelijk van jouw behoeften en budget.

Dit artikel in 30 seconden

 • Bij de Tuinhuizenspecialist kun je tuinhuizen laten bouwen in drie verschillende houtsoorten:
  • Douglashout
  • Red Class Wood
  • Vurenhout
   • Geïmpregneerd vurenhout
   • Dompel vurenhout
   • Geverfd vurenhout
   • Onbehandeld vurenhout
 • Ieder soort hout heeft zijn eigen voor- en nadelen.
 • Douglashout is duurzaam en mooi, maar duurder.
 • Red Class wood is milieuvriendelijk en betaalbaar.
 • Vurenhout is veelzijdig en goedkoop.
  • Met diverse behandelingen voor extra bescherming en levensduur.
  • Beits, zoals vochtregulerende, dekkende en transparante beits, kan de levensduur en uitstraling van je tuinhuis verder verbeteren.
  • Kies de houtsoort die past bij jouw behoeften en budget om het optimale hout voor jouw tuinhuis te vinden.
 • Voor meer informatie of persoonlijk advies kun je altijd contact opnemen met De Tuinhuizenspecialist. We helpen je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw tuinhuisproject. Kom langs in een van onze showrooms, zie, ruik en voel het hout dat het beste past bij jouw wensen.

Douglashout

Douglashout is verreweg de populairste houtsoort voor tuinhuizen. Het is gebruiksvriendelijk en zeer veel voorkomend. We planten de Douglasspar zelfs in Europa, al is het afkomstig uit Noord-Amerika. Deze conifeer groeit snel en produceert veel hout. 

Het is een van de populairste houtsoorten voor buitengebruik, waaronder tuinhuizen. Dit komt vanwege zijn natuurlijke duurzaamheid en sterkte.

Tuinhuizen specialist

Eigenschappen van Douglashout

Douglashout staat bekend om zijn robuustheid en lange levensduur. Het heeft een hoge dichtheid en is daardoor bestand tegen schimmels en insecten. Daarnaast heeft het een mooie, warme kleur die varieert van licht geelachtig tot roodbruin. 

Voordelen van Douglashout voor een tuinhuis

Het gebruik van Douglashout voor een tuinhuis biedt tal van voordelen. Dankzij de duurzaamheid en sterkte van dit hout, zal je houten tuinhuis lang meegaan en bestand zijn tegen de elementen. Bovendien heeft Douglashout een natuurlijke weerstand tegen vocht. Dit helpt om de structuur van je tuinhuis intact te houden, zelfs in natte omstandigheden.

Een ander voordeel is de esthetische waarde. Douglashout heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling die na verloop van tijd alleen maar mooier wordt. Mits je hiervan houdt natuurlijk. Douglashout vergrijst namelijk in de loop der tijd. Wil je de mooie oranje kleur behouden? Dan kun je het hout behandelen met olie of beits. Dit maakt het een uitstekende keuze voor wie zowel kwaliteit als esthetiek belangrijk vindt.

Nadelen van Douglas hout voor een tuinhuis

Hoewel Douglas hout veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om te overwegen. Een belangrijk punt is de prijs. Douglas hout is doorgaans duurder dan sommige andere houtsoorten, zoals vurenhout. Dit kan een belangrijke overweging zijn als je een beperkt budget hebt voor je houten tuinhuis.

Daarnaast kan het nodig zijn om het hout periodiek te behandelen met een beschermende olie of beits om de levensduur te verlengen of de kleur te behouden.

Waarom kiezen voor Douglas hout?

Douglas hout is een uitstekende keuze voor een tuinhuis als je op zoek bent naar een duurzame en esthetisch aantrekkelijke houtsoort. Hoewel het duurder kan zijn dan andere opties, bieden de lange levensduur en de natuurlijke schoonheid van het hout een goede waarde voor je investering.

Met zijn robuuste eigenschappen en prachtige uitstraling, is Douglas hout ideaal voor wie kwaliteit en duurzaamheid zoekt in het beste hout voor een tuinhuis.

Red Class Wood tuinhuis

Red Class Wood is een relatief nieuwe houtsoort op de markt. Het is speciaal ontwikkeld als duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Het is een behandelde houtsoort die zich uitstekend leent voor tuinhuizen, of andere projecten buitenshuis.

Eigenschappen van Red Class Wood

Red Class Wood combineert de sterkte en duurzaamheid van hardhout met de voordelen van behandelde naaldhoutsoorten. Het hout is behandeld om beter bestand te zijn tegen vocht, schimmels en insecten. Bovendien heeft het een aantrekkelijke, warme kleur die lijkt op die van tropisch hardhout. Het ziet er dus gewoonweg prachtig uit.

Voordelen van Red Class Wood voor een tuinhuis

Red Class Wood voor je tuinhuis gebruiken, biedt veel voordelen. Allereerst is er de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Je krijgt de duurzaamheid en uitstraling van hardhout zonder de bijbehorende hoge kosten. Dit maakt het een betaalbare keuze voor wie niet wil inleveren op kwaliteit.

Een ander voordeel is de milieuvriendelijkheid. Red Class Wood is een behandelde houtsoort. Daarom is het een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Het is een stuk minder belastend voor het milieu. Dit maakt het een verantwoorde keuze voor milieubewuste consumenten.

Nadelen van Red Class Wood

Hoewel Red Class Wood veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. Het kan duurder zijn dan onbehandeld vurenhout. Het is dus niet geschikt voor mensen met een beperkt budget. Daarnaast vereist het, net als alle behandelde houtsoorten, onderhoud. Vooral als je de optimale conditie wilt behouden. 

Waarom kiezen voor Red Class Wood?

Red Class Wood is een uitstekende keuze voor wie een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal zoekt voor zijn tuinhuis. Het biedt de voordelen van hardhout zonder de hoge kosten.  Bovendien is het een verantwoorde keuze voor het milieu. 

Kies voor Red Class Wood als je deze punten belangrijk vindt:

 1. Sterkte
 2. Duurzaamheid
 3. Aantrekkelijke uitstraling

Of je nu op zoek bent naar een duurzame oplossing of een goede prijs-kwaliteitverhouding, Red Class Wood biedt een balans die moeilijk te overtreffen is.

Vurenhouten tuinhuis

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Het is een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland en Europa. Het hout is licht van kleur, heeft een fijne structuur en is relatief zacht. Hierdoor is het gemakkelijk te bewerken. Vurenhout wordt vaak gekozen voor diverse bouwprojecten (waaronder tuinhuizen) omdat het goed betaalbaar is. 

Tuinhuizen specialist 2

Eigenschappen van vurenhout

Vurenhout is licht, gemakkelijk te bewerken en heeft een goede sterkte-gewichtsverhouding. Het is echter minder duurzaam dan sommige andere houtsoorten en is gevoelig voor vocht, schimmels en insecten als het onbehandeld blijft. Daarom wordt vurenhout vaak geïmpregneerd of geverfd om de levensduur te verlengen.

Voordelen van vurenhout voor een tuinhuis

 • Betaalbaarheid. Vurenhout is een van de betaalbaarste houtsoorten. Dit maakt het aantrekkelijk voor budgetbewuste bouwers.
 • Bewerkbaarheid. Het hout is gemakkelijk te zagen, schuren en schilderen. Hierdoor is het ideaal voor doe-het-zelfprojecten.
 • Beschikbaarheid. Vurenhout is wijdverbreid beschikbaar. Gemakkelijk te verkrijgen voor elk bouwproject, dus. 

Nadelen van vurenhout voor een tuinhuis

 • Duurzaamheid. Onbehandeld vurenhout is niet erg duurzaam en kan snel worden aangetast door vocht en insecten.
 • Onderhoud. Behandeld vurenhout vereist regelmatig onderhoud om de bescherming te behouden en de levensduur te verlengen.

Beits voor vurenhout

Beits is een essentieel onderdeel van het onderhoud van vurenhout. Er zijn verschillende soorten beits die verschillende niveaus van bescherming en uiterlijke voordelen bieden. De soort beits bepaald hoe vaak het hout behandeld moet worden, of hoelang het meegaat.

Vochtregulerende beits

Vochtregulerende beits is speciaal ontworpen om het hout te beschermen tegen vocht terwijl het hout nog steeds kan ademen. Dit voorkomt dat vocht zich ophoopt onder de beitslaag, wat schimmel- en rotproblemen kan voorkomen.

Voordelen:

 • Beschermt het hout tegen vocht zonder de natuurlijke ademende eigenschappen te verliezen.
 • Vermindert de kans op schimmel- en rotvorming.

Dekkende beits

Dekkende beits biedt een volledige kleurdekking en een sterke beschermende laag. Dit type beits is ideaal voor wie een specifieke kleur of afwerking wil en tegelijkertijd het hout wil beschermen tegen de elementen.

Voordelen:

 • Biedt een sterke, duurzame beschermlaag.
 • Beschermt het hout tegen UV, vocht en andere weersinvloeden.
 • Beschikbaar in verschillende kleuren voor esthetische voorkeuren.

Transparante beits

Transparante beits biedt bescherming terwijl de natuurlijke houtnerf zichtbaar blijft. Dit is ideaal voor wie de natuurlijke uitstraling van het hout wil behouden, maar toch bescherming zoekt.

Voordelen:

 • Behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout.
 • Biedt bescherming tegen UV-straling en vocht.
 • Minder onderhoud nodig in vergelijking met onbehandeld hout.

Soorten vurenhout

Er zijn bij de Tuinhuizenspecialist allerlei soorten Vurenhout te verkrijgen. Zo heb je:

 1. Hogedruk geïmpregneerd vurenhout
 2. Dompel geïmpregneerd vurenhout
 3. Geverfd vurenhout
 4. Onbehandeld vurenhout

Maar welk type vurenhout is het beste voor jouw tuinhuis? We gaan de soorten voor je langs. 

Tuinhuizen specialist 3

Hogedruk geïmpregneerd vurenhout

Hogedruk geïmpregneerd vurenhout is behandeld onder hoge druk om impregnatiemiddelen diep in het hout te laten doordringen. Dit proces verhoogt de weerstand tegen vocht, schimmels en insecten aanzienlijk.

Voordelen van hogedruk geïmpregneerd vurenhout voor een tuinhuis

 • Duurzaamheid. De behandeling maakt het hout veel duurzamer dan onbehandeld vurenhout.
 • Weerbestendigheid. Het hout is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, wat de levensduur verlengt.
 • Kosteneffectiviteit. Het is duurder dan onbehandeld hout. Toch biedt het een goede prijs/duurzaamheid. 

Nadelen van hogedruk geïmpregneerd vurenhout

 • Uiterlijk. De behandeling kan het hout een groene of bruine tint geven.
 • Onderhoud. Het heeft periodiek onderhoud nodig. 
 • Vervorming. Het hout kan later barsten of kromtrekken.

Dompel geïmpregneerd vurenhout

Dompel geïmpregneerd vurenhout wordt kort ondergedompeld in een impregneermiddel. Dit zorgt voor een oppervlakkige bescherming tegen vocht en biologische aantasting.

Voordelen van dompel geïmpregneerd vuren hout voor een tuinhuis

 • Kosten. Het is een van de betaalbaarste behandelingsopties voor vurenhout.
 • Beschikbaarheid. Gemakkelijk verkrijgbaar en geschikt voor minder veeleisende toepassingen.

Nadelen van dompel geïmpregneerd vuren hout

 • Duurzaamheid. De oppervlakkige behandeling biedt minder bescherming dan hogedrukimpregnatie.
 • Levensduur. Het hout kan sneller slijten en vaker onderhoud nodig hebben.

Geverfd vurenhout

Geverfd vurenhout is vurenhout dat is behandeld met verf om een extra laag bescherming. Het kan ook uiterlijke voordelen hebben omdat het is allerlei kleuren te verkrijgen is. 

Voordelen van geverfd vurenhout voor een tuinhuis

 • Bescherming. De verf biedt extra bescherming tegen vocht en UV-straling.
 • Uiterlijk. Beschikbaar in verschillende kleuren, wat de mogelijkheid biedt om het tuinhuis aan te passen aan persoonlijke voorkeuren.

Nadelen van geverfd vurenhout

 • Onderhoud. Je moet het regelmatig schilderen. Dit is nodig om de beschermende laag te behouden.
 • Kosten. Het schilderen voegt extra kosten en tijd toe aan het bouwproces.

Onbehandeld vurenhout

Onbehandeld vurenhout is vurenhout dat geen enkele vorm van behandeling heeft gehad. Behandelingen zijn normaliter nodig om de duurzaamheid of weerbestendigheid van het hout te verhogen.

Voordelen van onbehandeld vurenhout voor een tuinhuis

 • Kosten. Het is de goedkoopste optie, ideaal voor een strak budget.
 • Natuurlijke uitstraling. Het behoudt zijn natuurlijke kleur en textuur. Sommige mensen vinden dit mooi.

Nadelen van onbehandeld vurenhout voor een tuinhuis

 • Duurzaamheid. Zeer vatbaar voor vocht, schimmels en insecten, waardoor de levensduur korter is.
 • Onderhoud. Vereist frequente behandeling met beschermende middelen om de levensduur te verlengen.

Waarom kiezen voor Vurenhout?

Vurenhout biedt veelzijdige opties voor het bouwen van een tuinhuis, afhankelijk van je budget en onderhoudsbereidheid. Hogedruk geïmpregneerd vurenhout biedt de beste duurzaamheid, terwijl onbehandeld vurenhout de kosteneffectiefste optie is. Kies de behandeling die het beste past bij jouw behoeften en omstandigheden om het optimale hout voor jouw tuinhuis te vinden.

Vurenhout (Hogedruk geïmpregneerd)

De naam zegt het misschien al, maar hogedruk geïmpregneerd vurenhout is vurenhout dat behandeld is onder hoge druk. Dit doen we om de duurzaamheid en weerstand tegen weersinvloeden, schimmels en insecten te verhogen. Het proces maakt het hout beter geschikt voor buitengebruik, waaronder het bouwen van tuinhuizen.

Eigenschappen van hogedruk geïmpregneerd vurenhout

Hogedruk geïmpregneerd vurenhout is sterk en duurzaam. Het heeft dus een verbeterde weerstand tegen vocht en schadelijke invloeden van buitenaf. Door de impregnatie wordt het hout dieper behandeld dan bij andere methoden. Dit zorgt voor een langere levensduur.

Voordelen van hogedruk geïmpregneerd vurenhout voor een tuinhuis

Een van de grootste voordelen van hogedruk geïmpregneerd vurenhout is de verhoogde duurzaamheid. Het hout gaat langer mee en biedt een betere bescherming tegen de elementen dan onbehandeld hout. Dit maakt het een ideale keuze voor tuinhuizen die blootgesteld worden aan verschillende weersomstandigheden.

Daarnaast is hogedruk geïmpregneerd vurenhout relatief betaalbaar in vergelijking met sommige andere duurzame houtsoorten zoals Douglas. Het biedt een goede balans tussen prijs en kwaliteit, waardoor het een populaire keuze is voor veel tuinhuisbouwers.

Nadelen van hogedruk geïmpregneerd vurenhout

Hoewel hogedruk geïmpregneerd vurenhout veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. De behandeling kan het hout een groene of bruine tint geven, wat niet altijd het gewenste uiterlijk geeft. Bovendien kan het nodig zijn om het hout periodiek te onderhouden met een beschermende coating om de levensduur verder te verlengen. Ook kan het hout barsten of kromtrekken door dit proces.

Waarom kiezen voor Hogedruk geïmpregneerd Vurenhout?

Hogedruk geïmpregneerd vurenhout is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame en betaalbare houtsoort voor een tuinhuis. Het biedt een goede bescherming tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur van je tuinhuis aanzienlijk. Hoewel het niet de natuurlijke uitstraling heeft van onbehandeld hout, biedt het een uitstekende balans tussen prijs en duurzaamheid.

Met zijn sterke eigenschappen en relatief lage kosten, is hogedruk geïmpregneerd hout een slimme keuze voor het beste hout voor een tuinhuis.

Conclusie

Bij het kiezen van het beste hout voor je tuinhuis zijn er verschillende opties die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben. Douglas hout biedt uitstekende duurzaamheid en een prachtige natuurlijke uitstraling, maar komt met een hogere prijs. Red Class Wood is een milieuvriendelijke keuze met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Vurenhout is veelzijdig en betaalbaar, met verschillende behandelingen die de duurzaamheid en bescherming verhogen. Denk hierbij aan:

 1. Hogedruk geïmpregneerd
 2. Dompel geïmpregneerd
 3. Geverfd
 4. Onbehandeld vurenhout

Hogedruk geïmpregneerd vurenhout biedt een goede balans tussen prijs en duurzaamheid. Dompel geïmpregneerd vurenhout is een budgetvriendelijke optie is met basisbescherming. Geverfd vurenhout combineert bescherming met uiterlijke voordelen. Onbehandeld vurenhout is de goedkoopste optie, hoewel het regelmatig onderhoud vereist.

Kies voor de juiste houtsoort en behandeling. Zorg ervoor dat het past bij jouw specifieke behoeften en budget. Zo kun je een duurzaam, mooi en functioneel tuinhuis laten bouwen.

Voor meer informatie of persoonlijk advies kun je altijd contact opnemen met  Tuinhuizenspecialist. We helpen je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw tuinhuisproject.

Veelgestelde vragen

Verkopen jullie ook tropisch hardhout?

Nee. Bij De Tuinhuizenspecialist maken we bewust de keuze om geen tropisch hardhout te gebruiken voor onze tuinhuizen. Tropisch hardhout komt vaak uit regenwouden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Het kappen van deze bomen draagt bij aan ontbossing, wat ernstige gevolgen heeft voor het milieu. Wij geloven in het gebruik van duurzame en hernieuwbare houtsoorten die minder milieubelastend zijn.

Welke houtsoorten verkopen jullie niet?

Wij bieden geen lariks larikshout, noords sparrenhout of ander dennenhout aan. Bij de tuinhuizenspecialist kies je uit Douglashout, Red Class Wood en Vurenhout.

Waarom is hout met jaarringen dichter op elkaar beter voor mijn tuinhuis?

Hout met jaarringen die dichter op elkaar liggen, is afkomstig van bomen die langzamer zijn gegroeid. Dit hout is meestal sterker en duurzamer, omdat de dichtheid van de jaarringen zorgt voor meer stevigheid en weerstand tegen schimmels en insecten. Het is daardoor een uitstekende keuze voor een tuinhuis, vooral als je op zoek bent naar langdurige kwaliteit en betrouwbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *