Bouwplannen? Wil je een vrijstaande overkapping bouwen? Dan zul je vast met allerlei vragen zitten. Het bouwen van een overkapping is namelijk niet zonder regels. In iedere gemeente gelden andere regels. Heb je een vergunning nodig, of juist niet?
In dit blogbericht ontdek je de regels met betrekking tot het bouwen op de erfgrens. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje bij onze andere blogberichten. Hoe hoog mag een overkapping zijn? Heb je een vergunning nodig voor je overkapping, of bouw je een vergunningsvrije overkapping? In onze andere blogberichten ontdek je de antwoorden op deze vragen én meer.
Dit artikel in 30 seconden
- Er zijn een aantal algemene regels voor overkappingen bij de erfgrens. Ze verschillen echter per gemeente. Ook of er een vergunning nodig is of niet, verschilt per gemeente.
- Het maken van een plan voor je begint aan de bouw is cruciaal.
- De locatie bepaalt de regels. Vrijstaande overkappingen hebben andere regels dan aanbouw overkappingen.
- – Vrijstaande overkappingen mogen over het algemeen minder hoog zijn dan aanbouw.
- – Voorbeeld: Een aanbouw overkapping mag niet hoger zijn dan 30 centimeter boven de eerste vloeretage. (Dit soort aanbouw moet binnen de 2,5 meter zone van de hoofdwoning worden gebouwd. In deze zone geldt ook een maximale hoogte van 4 meter.)
- Algemene regels bij het bouwen van een overkapping (tegen de erfgrens, of niet).
- De overkapping mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare wegen.
- – Zorg ervoor dat alles in goed overleg met de buren gebeurd.
- – Is de overkapping groter dan 50% van de tuinoppervlakte? Dan heb je een vergunning nodig.
- – Bouw je aanbouw dieper dan de toegestane 2,5 meter zone? Vraag dan een vergunning aan.
- – Bouw je binnen de toegestane 2,5 meter zone? Dan mag je vergunningsvrij (tot vier meter hoog) bouwen.
- – De overkapping mag niet op de erfgrens staan.
- Gemeentes hebben verschillende regels. Let goed op de regels die in jouw gemeente gelden.
Plan de bouw van je (vrijstaande) overkapping
Begin bij het begin, maak een goed plan. Waar ga je de overkapping plaatsen? Wil je deze naast je huis, of verderop in je tuin? De regels zijn namelijk anders voor een vrijstaande overkapping dan voor een overkapping die aan je huis grenst.
De locatie is van je overkapping is erg belangrijk. Je moet namelijk rekening houden met allerlei factoren:
- Is je overkapping zichtbaar vanaf de openbare weg?
- Bouw je de overkapping op de erfgrens met de buren?
- Of wil je de overkapping net naast de erfgrens bouwen?
Let er op of je overkapping zichtbaar is vanaf de openbare weg.
Je mag je overkapping niet vergunningsvrij bouwen als ze zichtbaar is vanaf de openbare weg. Let hier dus goed op. Ga voor je hoofdwoning sta en bereken of je bouwwerk zichtbaar zal zijn. Doe dit voor je begint met de bouw, zodat je weet of je een vergunning nodig hebt of niet.
Wil je de overkapping op de erfgrens bouwen?
Dan moet je nieuwe plannen maken. Een overkapping bovenop de erfgrens bouwen mag namelijk niet. De overkapping mag wel net tegen de erfgrens aan staan. Houd er wel rekening mee dat je de overkapping ook van buiten wilt onderhouden en schoonmaken. Zorg er dus voor dat je wel toegang hebt tot de zijkanten van je bouwwerk.
Wil je de overkapping plaatsen naast de erfgrens?
Dat mag. Om je overkapping naast de erfgrens te plaatsen heb je in de basis geen vergunning nodig. Dit verandert echter als je een van de volgende regels overtreedt:
- De overkapping heeft een maximale hoogte van 2 meter.
- De overkapping mag geen schade veroorzaken bij een gebouw van de buren.
- De overkapping is niet groter dan 30 m².
- De overkapping beslaat niet meer dan 50% van de tuin oppervlakte.
- De overkapping wordt niet als carport of als hoofdwoning gebruikt.
- De overkapping is, zoals eerder besproken, niet zichtbaar vanaf de openbare weg.
De regels verschillen per gemeente. In de basis zijn deze regels de norm, maar iedere gemeente kan andere regels hebben. Zoek daarom goed uit welke regels in jouw gemeente gelden.
Het is ook belangrijk om alles in goed overleg met de buren te doen. Dat iets legaal is, betekent niet dat het niet voor problemen zal zorgen. Doe daarom altijd alles in goed overleg. Voorkomen is makkelijker dan oplossen.
De buren hebben (al) een overkapping
Hebben de buren al een overkapping? Voor hen geldt dezelfde regels als voor jou. Dus, hoe hoog mag de overkapping van de buren zijn? Meestal tot 3 meter, afhankelijk van de locatie en of ze een vergunning hebben aangevraagd.
Hebben de buren al een overkapping die tegen de erfgrens staat? Let er dan goed op dat jouw overkapping niet voor schade bij die van hen zal zorgen. Ook het plaatsen van ramen waardoor je bij elkaar naar binnen kunt kijken, kan voor scheve gezichten zorgen.
Vergunningen voor overkappingen naast de erfgrens
Als je overkapping bij de erfgrens staat, heeft deze een maximale hoogte van twee meter. Daarbij moet ze een meter bij de erfgrens vandaan staan. Dit geldt niet als er een duidelijke afscheiding op de erfgrens staat, zoals een schutting of stevig hek.
Bouwen tegen een scheidsmuur aan.
Je mag tegen een scheidsmuur aan bouwen. Hier zitten alleen wel allerlei regels aan verbonden. Je mag namelijk maar tot de helft van de dikte van de muur bouwen. En de scheidsmuur mag ook niet worden beschadigd.
Je mag dus, bijvoorbeeld, dikke balken bevestigen tot halverwege de muur.
Let wel goed op dat de scheidsmuur niet volledig op de grond van de buren staat. Als dat zo is, mag je namelijk niet tegen de scheidsmuur aan bouwen. Dan is het eigendom van de buren.
De erfgrens overschrijden.
Heb je over de erfgrens gebouwd? Dan staat het bouwwerk op het erf van de buren. In dit geval mogen de buren eisen dat je het afbreekt. Ze kunnen je zelfs om een schadevergoeding vragen. Geven je buren toestemming dat je de erfgrens overschrijdt? Zorg er dan voor dat je dit in een notariële akte vastlegt. Zo voorkom je eventuele problemen in de toekomst.
Conclusie
In de wereld van overkappingen is goed voorbereid zijn het halve werk. Of je nu droomt van een knusse hoek in je tuin of juist praktische opslagruimte zoekt, de regels kennen is essentieel.
Dit blogbericht heeft je meegenomen door de wirwar van regels rondom overkappingen bij de erfgrens. We hebben ontdekt dat vergunningen, zichtbaarheid vanaf de openbare weg, en het welzijn van de buren allemaal factoren zijn waar je rekening mee moet houden.
Onthoud dat de regels per gemeente verschillen en dat een goede verstandhouding met de buren goud waard is. Of je overkapping nu vergunningsvrij is of niet, voorbereiding en communicatie zijn belangrijk.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de regels overkapping erfgrens?
Antwoord: De regels voor een overkapping op of nabij de erfgrens kunnen variëren afhankelijk van je gemeente. In veel gevallen geldt dat de overkapping niet hoger mag zijn dan 2,5 meter als deze binnen 2 meter van de erfgrens wordt geplaatst. Sommige gemeenten vereisen dat je een minimale afstand van de erfgrens aanhoudt, vaak rond de 1 meter, tenzij anders overeengekomen met de buren.
Heb ik een overkapping vergunning nodig?
Antwoord: Of je een vergunning nodig hebt voor je overkapping hangt af van de afmetingen en locatie. Vergunningsvrij bouwen is vaak mogelijk voor constructies die lager zijn dan 2,5 meter. Ook mogen ze niet vanaf openbare wegen zichtbaar zijn. Toch variëren de regels per gemeente, dus check altijd de lokale voorschriften.
Hoe moet ik een vergunning aanvragen?
Antwoord: Een vergunning aanvragen doe je bij de gemeente. Dit kan meestal online via het Omgevingsloket. Je hebt duidelijke bouwplannen en tekeningen van de overkapping nodig, inclusief maten en materialen. Soms is ook een situatietekening vereist, waarop de locatie van de overkapping op je perceel staat aangegeven. Na indiening beoordeelt de gemeente je aanvraag.
Wat is de totale vergunningsvrije oppervlakte van mijn overkapping?
Antwoord: De totale vergunningsvrije oppervlakte voor bijgebouwen en overkappingen in je tuin is doorgaans maximaal 30 vierkante meter. Dit is inclusief alle bijgebouwen en aan- of uitbouwen die je al hebt. De exacte oppervlakte kan echter per gemeente verschillen en is ook afhankelijk van de grootte van je perceel.
Hoe dicht op de erfgrens mag je vergunningsvrij bouwen?
Antwoord: In veel gevallen mag je vergunningsvrij bouwen als je minimaal 1 meter afstand houdt van de erfgrens, tenzij je expliciete toestemming hebt van je buren om dichterbij te bouwen. Sommige gemeenten staan constructies toe, die direct tegen de erfgrens staan. Dit mag alleen als deze een bepaalde maximale hoogte niet overschrijden. Maar de regels variëren sterk, dus controle bij je eigen gemeente is essentieel.
Hoe hoog mag een overkapping zijn?
Antwoord: Over het algemeen geldt voor vergunningsvrije overkappingen in veel gemeenten in Nederland dat deze niet hoger mogen zijn dan 3 meter. Als de overkapping binnen de 2,5 meter zone van de hoofdwoning staat, heeft ze een maximale hoogte van 4 meter. De regels verschillen per gemeente, dus doe goed onderzoek voor je begint met bouwen. Kijk ook bij ons blogbericht “Hoe hoog mag een overkapping zijn?” voor meer informatie.