Kennisbank

Wat is een veranda? 

Wat is een veranda Tuinhuizenspecialist 1 1

Een veranda is een overkapping met steunpalen en een dak. Ook wel een tuinkamer genoemd. Een beschutte buitenruimte die buiten met binnen verbindt. Met een veranda is het helemaal niet erg als het voor langere tijd regent, je kunt alsnog droog zitten en van jouw tuin genieten. De overgang van de seizoenen maak je zo vanaf de eerste rang mee. Met recht een waardevolle uitbreiding van je huis.  

Of je nu kiest voor een tuinkamer aan huis of een vrijstaande veranda of een overkapping. De houten constructie geeft flair aan jouw huis en tuin. Wist je dat een veranda letterlijk waarde toevoegt? Dat komt doordat een veranda een verlengstuk en uitbreiding van de woning is. Je voegt meer vierkante meters aan jouw huis toe. 

Dit artikel in 30 seconden

  • Wat is een veranda eigenlijk? Overweeg je te verbouwen? Heb je dan wel eens een overkapping of veranda overwogen? Een veranda is een volwaardige uitbreiding van je huis. Net als een serre.
  • Het verschil tussen veranda’s en overkappingen zit vooral in het feit dat een veranda een volwaardige uitbreiding is van de woning. Een gesloten veranda is als een extra kamer – net als een serre. Geïsoleerd en afgewerkt in tegenstelling tot een overkapping.
  • Een overkapping of veranda is naar jouw wensen aanpasbaar en relatief makkelijk te realiseren. 
  • Met een veranda of overkapping verbind je buiten met binnen, ongeacht het seizoen. Zo geniet je elk seizoen van de buitenlucht en het buitenleven.
  • Een veranda verhoogt de waarde van jouw huis.
  • Een veranda voegt meer vierkante meters aan jouw woning toe.
  • Een veranda verlaagt je energierekening in de winter. In de zomer biedt deze juist verkoeling.
  • De veranda’s bij de Tuinhuizenspecialist zijn verkrijgbaar in verschillende hoogwaardige houtsoorten.
  • Je kunt kiezen uit verschillende daken voor een veranda of overkapping: hout of polycarbonaat.
  • Een gesloten veranda kan bestaan uit glas en glazen schuifwanden of glas in combinatie met hout alleen.
  • Kies voor een vlondervloer of een al bestaande vloer.
  • De steunpalen voor de terrasoverkapping of tuinkamer zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen. 
  • Houd rekening met de wet- en regelgeving voor veranda’s. Jouw gemeente kan je daarover alles vertellen.
  • Goed onderhoud is essentieel voor het behoud van een mooie veranda of overkapping.
Peest veranda Flexwood 1

Het verschil tussen een veranda en een overkapping

Vaak worden veranda’s en overkappingen door elkaar gehaald. Dat is niet helemaal juist, want er zijn wezenlijke verschillen. Een veranda kan – als je daarvoor kiest – een volwaardige uitbreiding zijn van jouw leefruimte. Een extra kamer, daarom ook wel tuinkamer genoemd. Je kunt de afwerking ervan volledig naar jouw hand zetten. Wanden en isolatie zorgen voor een luxe afwerking. Net als bij een serre. Dit maakt een veranda een extra vertrek, in plaats van een overkapping die alleen onderdak biedt. 

Een veranda is een ruimte waar binnen en buiten samenkomen. Een ruimte die je als je wilt, helemaal kunt afbakenen en dicht maken. In de winter zit je er dan warm bij. En met een mooi bankstel en een robuuste stamtafel, kun je in alle comfort van het direct aangrenzende uitzicht op jouw tuin genieten. 

Waarom een veranda? De voordelen die je niet had verwacht

Wil je graag extra leefruimte creëren en je woning vergroten, maar is verbouwen op dit moment niet haalbaar? Dan is een veranda de uitbouw die je zoekt. Een optie die zonder al te veel noodgrepen staat en naar je wensen aanpasbaar is. Verbouwen is vaak een ingrijpende gebeurtenis. Het valt vaker wel dan niet tegen qua oplopende kosten en de uitlopende tijd. Een veranda is makkelijker te realiseren en staat binnen afzienbare tijd.

Flexwood aanbouw veranda Paarlo

Bescherming tegen slecht weer

Een veranda of overkapping plaatsen heeft een voordeliger kostenplaatje dan een verbouwing. Ook het korte tijdsbestek waarin een veranda of overkapping staat, is aantrekkelijk. Een groot pluspunt is ook het verbinden van buiten met binnen. Striemende regen en gure wind vormen met een veranda geen belemmering. Je zit droog – en als je wilt, warm. Van het fraaie uitzicht buiten genieten is ieder moment mogelijk.

Verhoogde woningwaarde

Met een veranda voeg je meer vierkante meters aan je woning toe: je creëert een extra leefruimte. Maak je de veranda dicht, dan wordt het een volwaardig vertrek. Net zoals bij een serre. Daarom is de plaatsing van een veranda waardevermeerderend. Je woning stijgt in de verkoopwaarde: zeker als de veranda een vaste verbinding met de woning heeft. Een fijne bijkomstigheid. 

Energiebesparing

Wist je dat de plaatsing van een veranda jouw energierekening kan laten dalen? Het werkt twee kanten op: in de zomer biedt een veranda de nodige schaduw. Direct zonlicht wordt geweerd. Zo blijft de woning koeler en aangenamer gedurende de warme maanden. In de winter werkt een veranda met glazen schuifwanden juist isolerend: de ruimte houdt de warmte vast, doordat warme lucht minder snel uit je huis ontsnapt. Koude lucht dringt minder snel binnen als de ruimte geïsoleerd is. Dat scheelt in de energiekosten.

Maatwerkopties zoals glazen schuifwanden

Een veranda of overkapping is maatwerk. Je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je wilt. Kies je ervoor om de veranda helemaal dicht te maken, dan kun je er glazen schuifwanden, een zonwering en verwarming of heater plaatsen. Zo wordt je veranda een ruimte waar je elk jaargetijde lekker zit en is het een plek waar je met trots visite ontvangt. Een uitkomst. Ga lekker onthaasten – met een tijdschrift op de sofa – of zak onderuit en spot vogeltjes in de tuin.  

Materialen en constructie: welke veranda of overkapping past bij jouw wensen? 

Er zijn verschillende houtsoorten om uit te kiezen voor de opbouw van een veranda of overkapping. Dat zijn onder meer: Douglas hout, Red Class Wood, Vurenhout (Dompel geïmpregneerd), Vurenhout (geverfd), Vurenhout (onbehandeld). Elke houtsoort heeft zijn eigen uitstraling, maar alle soorten hebben hun natuurlijke look & feel gemeen. Hout is een natuurproduct dat sfeer en warmte geeft en daarom bij uitstek het geschikt materiaal om binnen met buiten te verbinden. 

Aluminium wordt gebruikt voor de draagstructuur van de veranda, inclusief de palen, liggers en dakprofielen. Daarbij wordt aluminium ook gebruikt voor bevestigingsprofielen. Dit draagt bij aan een stevige montage zonder zichtbare bouten en schroeven.

Hout heeft ieder jaar onderhoud nodig. Een grondige schoonmaak hoort daarbij. Ook moet het hout in de beits gezet. Natuurlijk kun je zelf de kwast ter hand nemen, maar je kunt het ook uitbesteden.

Flexwood aanbouw veranda Otterlo

Verschillende daktypes 

Naast de keuze voor de verschillende soorten hout, zijn er ook meerdere opties voor het type dak. Een houten dak gaat goed op in het geheel door de natuurlijke uitstraling. Heb je een landelijke of rustieke smaak, dan is een houten dak een passende soort.

Een plat dak behoort ook tot de mogelijkheden en past goed in een modern ontwerp. Een groot voordeel is dat een plat dak redelijk eenvoudig is te bouwen en weinig onderhoud vraagt. 

Het dak van polycarbonaat is zowel praktisch als stijlvol. Aluminium wordt gebruikt voor de dakprofielen en afdekkappen. De polycarbonaat platen zijn helder of opaalwit en laten veel natuurlijk licht door. Dat heeft als voordeel dat de ruimte altijd licht en ruim aanvoelt en tegelijkertijd bescherming geeft tegen regen en UV-straling van de zon. 

Glazen wanden en schuifdeuren

Wil je van jouw veranda of overkapping een afgesloten ruimte maken, zodat er een extra kamer ontstaat, ook wel tuinkamer genoemd? Dan maken glazen wanden en/of schuifdeuren de ruimte dicht. Een overvloed aan natuurlijk daglicht maakt de ruimte extra aantrekkelijk om in te verblijven. De beschutting die nu ontstaat tegen de elementen is ook een groot voordeel. 

Tegelijkertijd blijf je door de flexibele glazen wanden sterk verbonden met buiten. De veranda is perfect om te vertragen op een drukke dag. Door even in te checken bij jezelf in deze extra leefruimte ontsnap je aan de hectiek van alledag.

De keuze van de vloer voor je veranda hangt samen met je wensen. Misschien is het voor jou belangrijk dat de stijl van de rest van de woning wordt doorgevoerd. Het is goed om er dan rekening mee te houden dat de te kiezen vloer waterbestendig is en goed geëgaliseerd.

Steunpalen en vloerkeuze

Ook kun je voor een vlondervloer kiezen. Dit type vloer voegt zich goed naar de natuurlijke uitstraling van het geheel. Aanzienlijk voordeel is ook dat de vlondervloer makkelijk te installeren is: die wordt gelegd op een frame. De gekozen houtsoort is weerbestendig en onderhoudsarm. Een win-win situatie.

Er is veel te kiezen als je een veranda of terrasoverkapping wilt aanbouwen. Dat is helemaal in jouw voordeel, want zo ontstaat een extra leefruimte die compleet naar je wensen is. Ook de steunpalen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Hout, aluminium, staal, beton of kunststof: je kunt aan de looks je eigen draai geven. 

Hoekpalen ondersteunen de draagconstructie: deze palen ondersteunen het gewicht van het dak en zorgen voor stabiliteit. De afstand tussen de palen hangt af van het gekozen materiaal en de belasting van de constructie. Stel jezelf de vraag of je gaat voor strak en minimalistisch, sierlijk bewerkt, rond of vierkant en rechthoekig? 

Wat je ook kiest, de Tuinhuizenspecialist helpt je graag op weg. Bij ons vind je een uitgebreid assortiment aan veranda’s. Onze medewerkers staan graag voor je klaar met passend advies.  

Kosten, vergunningen en onderhoud: wat moet je weten?

Je weet nu al veel, maar nog niet wat een veranda of overkapping kost. Waar houd je rekening mee?

Dat hangt af van je specifieke behoeften en verschillende factoren zoals het gekozen materiaal, de grootte van de veranda en de afwerking. Een veranda is maatwerk. Een offerte op maat geeft duidelijkheid over het totale kostenplaatje. Die maken we graag voor je!

Hoe zit het met vergunningen?

En hoe zit het eigenlijk met de wet- en regelgeving? In Nederland kun je over het algemeen vergunningsvrij een veranda plaatsen, toch zijn er voorwaarden. De veranda is vergunningsvrij als:

  • De veranda aan de achterzijde van de woning staat.
  • Niet hoger is dan 3 meter.
  • De veranda binnen 4 meter van de woning blijft.
  • Minimaal 50% van de tuin bebouwd wordt.
  • De veranda niet aan een beschermd stads- of dorpsgezicht staat.

In België gelden ook (net weer iets andere) regels. De veranda is vergunningsvrij als:

  • De veranda maximaal 40m2 groot is.
  • Niet hoger dan 4 meter.
  • Minstens 2 meter van de perceelgrens blijft.
  • De veranda wordt aan een vergund gebouw geplaatst.

Weet je niet zeker wat wel en niet mag rondom de wet- en regelgeving? Informeer dan even bij jouw gemeente. 

vergunning Tuinhuizenspecialist

Regelmatig onderhoud

Als de veranda of overkapping eenmaal staat, dan wil je deze extra leefruimte in de mooiste vorm behouden. En dat komt op goed onderhoud neer. Controleer het hout jaarlijks op de conditie. Let op zaken als houtrot en scheurtjes. Laat de hogedrukspuit achterwege bij het reinigen, en gebruik een zachte borstel met milde zeep.

Ook het onderhoud van het dak vraagt eens in de zoveel tijd aandacht. Reinig het twee keer per jaar met lauw water en een zachte spons of borstel en vermijd schurende schoonmaakmiddelen. Deze veroorzaken krassen en dat is zonde.

Levensduur van de materialen

De slimste investering als het aankomt op de te kiezen houtsoorten? De Douglas houtversie en Red Class Wood houtversie zijn de soorten die het beste uit de test komen. Houtsoorten die uitstekend tegen weer en wind kunnen. Het is hierbij belangrijk om het jaarlijkse onderhoud niet uit het oog te verliezen. Zo geniet je lange tijd van een mooie veranda.

Soorten overkappingen: hoe kies je de juiste veranda of overkapping?

Misschien heb je na het lezen van de bovenstaande informatie al een goed beeld van hoe jouw droomveranda eruit komt te zien. Ben je er nog niet helemaal uit, dan helpt het je misschien dat we nog even de grote lijnen voor je aanhalen.

Flexwood aanbouw overkapping Heemskerk

Open of gesloten veranda

Hoe je veranda eruit komt te zien, hangt er vooral vanaf of je een open (overkapping/ terrasoverkapping) of gesloten (veranda) wilt. Een voorbeeld: gesloten is bij een serre ook het geval. Deze keuze gaat het grootste verschil maken. En als je een gesloten veranda of een tuinkamer wilt, wil je dan alleen glas of alleen een glazen schuifpui? 

Extra leefruimte passend bij de woningstijl

Neem in overweging welke veranda of overkapping het beste aansluit bij jouw woningstijl. Is dat modern, landelijk, klassiek of anders?

Op welke plek komt de veranda of overkapping?

En tot slot is de plaatsbepaling belangrijk. Waar komt de veranda of overkapping precies in de tuin? Wat is de gewenste plaats? Een zeer belangrijke keuze, omdat zodra dit vaststaat, er geen wijzigingen meer mogelijk zijn. 

Om de verschillende sferen te proeven die er mogelijk zijn, nodigen we je van harte uit om langs te komen in onze showroom! 

Is een veranda of een overkapping de juiste keuze voor jou?

Twijfelde je eerst tussen verbouwen, een overkapping of een veranda? Dan besef je nu misschien dat een (gesloten) veranda de beste keuze is.

Een veranda is een keuze die niet alleen het aanzicht van je woning verfraait, maar ook de waarde van jouw woning vermeerdert. Een keuze die binnen met buiten verbindt en waar je nog jarenlang veel plezier van hebt. Een tuinkamer is een meerwaarde voor de woning, een extra ruimte om herinneringen te maken, alleen, met familie en vrienden. 

Bezoek onze showroom

Wil jij je oriënteren op een veranda of tuinkamer of overkapping? Kom dan vooral langs in de showroom van Tuinhuizenspecialist. Hier kun je kijken, vergelijken en om advies vragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *